Forside

GV
GDCP
SfL
CLIP
Information
Aktiviteter
Medlemsservice

Tolon/Tali

Tolon/Tali

De to byer ligger i en afstand af fem kilometer fra hinanden, og har indtil 1999 haft venskabsbånd til Ølgod venskabsgruppe, der desværre er nedlagt i 1999.

Tolons repræsentant i EC er Madam Azara Mbangba.

Der er ca 4.500 indbyggere i Tolon, og siden 1988 har den været distrikts hovedstad. Først i løbet af 1998 er tidssvarende administrationsbygninger blevet taget i brug. GDCP hjalp til med at færdiggøre dem.

Skolerne i selve Tolon var i en elendig forfatning, men i 1995 indviedes en seks klasset bygning for Primary School, bygget med støtte fra GDCP. Ligeledes er der renoveret og bygget nye skoler i en del af underlandsbyerne. Der er et godt samarbejde mellem GES og GDCP, men alligevel kniber det overalt i distriktet med at få de nye skoler bemandet med stabile lærere.

Som i Nyankpala har Tolon haft rørbåret vand fra Tamale, men vandet er for længst holdt op med at flyde. Et vand reservoir var derfor nødvendigt. Interessen og viljen til at bidrage var til stede, så dæmningen var færdig til brug i løbet af 1988. Kæmperegnskyl og forskydninger i jordlagene bevirkede, at dæmningen blev gennembrudt hele tre gange, før det ved Den Danske Ambassades hjælp i 1993 lykkedes at stampe dæmningen, så den ser ud til at kunne holde. Det er dog stadig et problem at vask af tøj udføres på toppen af dæmningen, og at der trods flere tiltag stadig ikke er tilstrækkelig beplantning på dæmningens sider.

Simli Yili
I Tolon by har GDCP bygget en mindre Simli Yili, bestående af en overnatningshytte og et skyggetag. Stedet er blevet brugt af Lokalkommitteen som mødested, og korttidsfrivillige og gæster har boet der i længere perioder. Der er forståelse for at stedet også kan bruges som værksted og til afholdelse af kurser, så der planlægges en udvidelse, som DNKOSA (foreningen af gamle elever fra DNK) skal stå for.

Tolon høvdingen var i Danmark i 1988 sammen med sit følge, bestående af tre personer.

Tali er betydeligt mindre med sine 2000 indbyggere, men skindet er traditionelt set vigtigt i Dagomba kongedømmet.

Det første større projekt, støttet af GDCP, var Tali dæmningen, som stod færdig allerede i 1985. Senere blev der tilføjet sivebrønde og pumper (infiltration galleries) i 1989, og statsoverhovedet, J.J. Rawlings besøgte det færdige projekt og roste det meget. Desværre foretrækker mange af Talis kvinder alligevel at gå ud i vandet og fylde vanddunken med fare for forurening. De synes ikke at vandet fra pumpen "smager af noget"

GDCP’s lokal fond har støttet byggeriet af både Primary og Junior Secondary School. Der blev også bygget og iværksat et projekt, hvor kvinderne fik deres egen majsmølle. Kvindegruppen har imidlertid solgt den igen, da administrationen gav for store problemer.

Hente vand
Tali dæmningen står som et symbol for dansk medvirken i området.

Læs mere om:
Trekant  DNKOSA