E-mail nyhedsbrev nr. 2 - 2011 fra Ghana Venskabsgrupperne. Redaktør: Poul Kattler.

Har du problemer med at se billeder og tekst på mail, så klik hér og se indholdet.

Den farvestrålende parasol er symbol på høj byrd. Konge-striden i Dagbon er desværre flammet op igen.

Voldsom røre i Tamale efter retten frikendte Ya-Na anklagede

Tidligere i ugen frikendte en domstol i Accra en stribe anklagede for mordet på den seneste konge i Dagbon, Ya-Naen. Mordet fandt sted i 2002 og siden har det holdt hårdt at finde nogen, der kunne stilles for retten og endsige dømmes. Sagen er dybt politiseret og den siddende NDC-regering bebrejdes dette "tamme" udfald af rettens arbejde.

Onsdag deponerede hele ledelsen af NDC i Northern Region deres udmeldelse af partiet. Hvis ikke regeringen får sat gang i retssagen igen, melder de sig ud. Deres reaktion skal også ses i sammenhæng med optøjer i Tamale.

Det forekommer næsten umuligt at se en ende på denne opslidende konflikt i Nordghana. En konflikt, der følger de to "arvefølger" til tronen blandt Dagombaerne, og som engagerer såvel høj som lav i en grad, at udvikling og demokrati hæmmes i området.

Kort baggrund om Ya-Na sagen

Læs omtalen af den helt aktuelle situation i Ghanesisk presse

DEV FORUM er en årlig tilbagevendende begivenhed, åben for alle.

Ghana regnes af DANIDA som en �€�løve-økonomi�€�

Der går en ny bølge gennem (dele af) Afrika. Det mener DANIDA i al fald, og tænker bl.a. på Ghana. DANIDA henviser til historisk høje vækstrater, udenlandske investeringer større end u-landshjælpen og ser en større afrikansk selvbevidsthed rejse sig.

2.-3. maj afholder DANIDA �€�Development days�€� om de afrikanske løve-økonomier med fokus på styring af naturressourcer, og deres rolle som vækst-motor for den private sektor. Og hvilke udfordringer denne vækst giver for udviklings samarbejdet fremover.

Artikler og arbejdspapirer skulle være lige på trapperne.

 

Foto: Jesper Vind. Sheanødder skal som et led i bearbejdningen koges, men faktisk kun i et kvarter!

Din rynkecreme hjælper afrikanske kvinder

Kosmetik lavet med afrikanske sheanødder er ikke alene godt for din hud, det hjælper også afrikanske kvinder til en bedre levestandard. Det ved kvinderne i Nordghana godt.

Der er imidlertid råd at hente for at gøre produktionen bedre. Fx koger kvinderne nødderne alt for længe og for uensartet, så kvaliteten af shea-smørret bliver ringere og markedsprisen lavere. Producenterne kan blive hjulpet af en NGO, der satser på fairtrade og organisering af kvinderne.

Læs artiklen på videnskab.dk

Læs om organisationen bag

 

Den lille fitting af messing i midten afslører, at der er vand indeni det porøse gitter.

Miljøvenlig, funktionel og æstetisk afkøling af boligen

Rigtig mange afrikanske boliger er mørke og varme. Aircondition er en umulig løsning, mens naturlig ventillation med luft, der blæser ligger lige for. En ny, lavteknologisk metode kombinerer afskærmning og privatliv med køling via luft, der passerer et dekorativt gitter, der er fyldt med vand, der står og fordamper (og køler luften).

Om vinduesgitret kan modstå stød fra en flyvende fodbold fra landsbygaden melder historien endnu ikke.

ECOoler hedder denne miljøvenlig løsning.

 

Lady Talata er bare en af de mange ghaneske sangere, hvis musik man kan downloade gratis.

Afrikansk musik eksploderer i blogosfæren

Afrikansk musik bliver i dag genopgravet og nyformidlet i stor stil på blogs og via små pladeselskaber. Det er en gave til musikelskere verden over, og det har karakter af både oplysningsprojekt, musik-etnologi og musikhistorisk revolution �€�€œ på græsrodsniveau.

Awesome Tapes From Africa - Radiodiffusion Internasionaal Annexe

Likembe - Sahel Sounds

Afro Slabs - Mudd Up!

Excavated Shellac - Benn Loxu Du Taccu

 

 

Der er tale om et livslangt slaveri. H�ƒ©r sidder en slave foran sin hytte i Sydghana.

Trokosi slaver ligner hekselandsbyerne

I den sydlige del af Volta Region findes et afstraffelses- og slavesystem, som meget ligner hekselandsbyerne i Nordghana. Er der begået en forbrydelse eller sket noget grimt, så skal det iflg. lokal retspraksis sones gennem at et familiemedlem (typisk en ung pige) bliver overladt til en særlig præst, hvor hun så at sige bliver tvunget i �€�kloster�€�.

Man kan forestille sig de overgreb, det system har ført med sig. Det praktiseres desværre stadig �€�€œ selvom det er forbudt ved lov.

Med dansk støtte fortsætter baptiskkirken i Ghana sit arbejde mod trokosi systemet.

Artikel af Gitte Jakobsen.

Præsterne har skam sin sammenslutning, der beskrives her.

Næsten 2/3 af de unge har sex første gang uden beskyttelse.

Møde om seksualoplysning i Nordghana
I det nordlige Ghana er sex omgærdet af tabu og mandschauvinisme og teenage-graviditeter er et stort problem. Organisationen NORSAAC vil med projektet Innovative Sexual Education Project ændre denne kultur gennem seksualundervisning. U-landsorganisationen Axis rådgiver og støtter projektet og du kan nu møde NORSAACs direktør Awal Alhassan og projektleder Hafsah Sey Sumani hos Axis d. 5. april kl. 17-19.

Tilmelding

Mere om projektet

 

Næste e-mail nyhedsbrev nr. (3 - 2011) vil udkomme omkring 1. juni 2011. Tips til nyheder er som sædvanlig velkomne!

GHANA VENSKABSGRUPPERNE - WWW.GHANAVENSKABSGRUPPERNE.DK - INFO@GHANAVENSKABSGRUPPERNE.DK