E-mail nyhedsbrev nr. 2 - 2014 fra Ghana Venskabsgrupperne. Redaktør: Poul Kattler.
Har du problemer med at se billeder og tekst på mail, så klik hér og se indholdet.
Damba festival i Tamale 2011, foto: James Munson.


Fornyet håb for fred i konge-konflikten

Kongemordet i Yendi i 2003 har skabt en ulidelig situation i Dagbon. Det, som kunne ligne en pikant familie-fejde, er blevet meget indviklet og noget som næsten enhver dagomba går op i med dødelig alvor. Der er sået alvorlig splid mellem familier, naboer og landsbyer. Rigtig mange er parate til at forvandle hakken til et våben, hvis der bliver kaldt til kamp mod rivalerne i konge-konflikten.

Men der er godt nyt. Den nyligt indsatte stedfortræder for kongen indkaldte begge fraktioner i fejden til den årlige Damba festival i Yendi. Og minsandten, de dukkede op til festen i januar! Der blev svinget med parasoller og smogs i en fredelig fest. Shani Mahama er GV-medlem og høvdingesøn fra området. Shani skriver i sin analyse, at flere faktorer er i spil, men at folk er ved at blive grundigt trætte af konflikten.

>> Læs Shanis personlige analyse om situationen i konge-konflikten

 
En hanløve i Pendjari National Park, Benin, foto: Philipp Henschel/Panthera

Der er ikke længere løver i Ghana

Det kan godt være, at vildtbetjentene i Mole Nationalpark bilder turisterne ind, at de kan være heldige at møde en løve. Betjenten klapper betydningsfuldt på sit gamle gevær og forklarer, at løverne er temmelig sjældne.

Den vestafrikanske løve er genetisk forskellig fra løverne i resten af Afrika, og det anslås nu, at der kun er 250 vildtlevende løver tilbage fordelt på én procent af det oprindelige område, de har levet i. Løverne findes nu kun i fem lande: Først og fremmest i Senegal og Nigeria, og en enkelt gruppe løver i trekanten mellem Benin, Niger og Burkina Faso.

>> Læs hele artiklen om de stærkt truede dyr
4 mia. $ svarer til den udgift, USA har til benzin i 3 dage. Eller verdens fastfood på 3 dage. Eller verdens militærudgifter på 20 timer.


57 mio. børn går stadig ikke i skole: Dansk støtte bagud på point

Global Partnership for Education (GPE) er en multilateral støtteordning til fattige landes uddannelsesprogrammer. GPE (tidligere ”Fast Track initiative”) har hidtil støttet 52 lande. Ghana har fx fået støtte til udbredelsen af CBE (9 måneders-undervisningsprogrammet).

GPE skal bruge 4 mia. dollars til arbejdet i 2015-18 og appellerer derfor til regeringer over hele kloden til at bakke op om initiativet. GPE siger, at de 4 mia. $ vil give 17 mio. børn kvalitetsuddannelse.

Finansloven i DK støtter GPE med 300 mill. kr. årligt i 2014 og med 400 mill. kr. de følgende år. Men det skal sammenholdes med, at samtlige uddannelses sektorprogrammer (undtagen i Afghanistan) drejer nøglen om. Uddannelsesnetværket har skrevet til den nye Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen om dette misforhold.

>> Se den meget læseværdige pjece fra GPE

>> Se GPE’s kampagne hjemmeside
Sterile fluer spredes fra luften i et forsøgsområde i Senegal. Foto: FAO/Domaine de Kalahari.

Sterile han-tsetsefluer snyder sovesygen

I store områder af Afrika kan man i praksis ikke holde kvæg, fordi tsetsefluerne spreder sovesyge til dyrene – og i øvrigt også til mennesker. Det er et kæmpe problem, for mange områder ville uden sygdommen kunne bidrage bæredygtigt til animalsk fødevareproduktion.

Et vellykket program i Senegal steriliserede en masse han-tsetsefluer med stråling. Dernæst blev disse hanner spredt i et forsøgsområde. De havde tilsyneladende sexappeal, og holdt hunnerne beskæftigede. Men de var sterile (kunne ikke få unger) og hunfluernes forblev barnløse. På kort tid lykkedes det næsten at udrydde fluebestanden!

>> Læs mere om bekæmpelsen af tsetsefluer over hele Afrika
I en årrække var Iddi nærmest ”small boy” i forhold til nogle af de andre personligheder. Det er slut nu.

Iddi Manzah udnævnt til District Chief Executive

Det er nærmest dagligdags, at tidligere medarbejder ved GV’s programmer gør karriere andre steder eller udnævnes/vælges til vigtige poster i det moderne Ghana.

Ved udgangen af januar måned udnævnte præsident John Dramani Mahama vores gamle ven og tidligere ansatte Alhaji Iddi Manzah Mahama som distriktsborgmester i Tolon/Kumbungu distriktet.

Iddi Manzah har været hele møllen igennem i dansker-programmerne siden han som en ung herre midt i 80’erne fungerede som kontaktperson i Dalun. Iddi Manzah har senest i en lang årrække gjort sin stemme kendt i distriktet gennem sit arbejde på lokalradioen. Det har uden tvivl bidraget væsentligt til hans karriere.

>> Læs interview med den nyudnævnte distriktsborgmester

 

 
Sådan ser vindmøller ud i støvet sollys i harmattanvinden. Foto: Safrane01

Kommerciel dansk grøn energi i Afrika

Det danske firma REMERGY’s energiløsninger erstatter fossile produkter som el fra dieseldrevne generatorer, lys fra petroleumslamper og madlavning ved hjælp af trækul. I stedet skal energiproduktionen fremover ske ved hjælp af sol, vand, vind og brint.

Energisystemerne er udviklet og idriftsat af SystemTeknik, der allerede har et demoanlæg i drift i det vestlige Ghana og et tilsvarende er under opførelse i Uganda.

”Der er et kæmpe potentiale i det her, og vi tager disse investeringer, fordi vi vurderer, vi kan tjene penge på det, skabe nye grønne arbejdspladser og ikke uvæsentligt, understøtte en bæredygtig udvikling,” siger adm. dir. Knud Steen Larsen.

>> Se mere om dette opmuntrende danske initiativ

 


Næste e-mail nyhedsbrev nr. (3 - 2014) vil udkomme omkring 1. maj 2014. Tips til nyheder er som sædvanlig velkomne!


GHANA VENSKABSGRUPPERNE - WWW.GHANAVENSKABSGRUPPERNE.DK - GV@GHANAVENSKABSGRUPPERNE.DK